Resepi Ayam Buttermilk Paling Mudah dan Cepat
Hai semua !
❤
Harini Kak Ya nak kongsi satu resepi tau. Resepi ni memang jadi kegilaan ramai org especially dekat Malaysia ni haa.
Setahu Kak Ya lah kan, resepi yg Kak Ya nak share ni mmg dh banyak jual kat merata tempat sebab makanan ni sangatlah simple dan rasa dia tak terlalu complicated mcm makanan yg lain.
So, lets begin !
Ayam buttermilk versi Kak Ya/ Kak Ya buttermilk chicken
Bahan2:
Ayam (dipotong kecil)
Tepung goreng ayam / tepung ubi kentang
Susu cair (satu tin)
Buttercup (3/4 butter)
Garam
Gula
Serbuk blackpepper
Daun Kari
Garlic (2 ulas sahajo, nak lebih takde masalah)
Cara memasak Ayam:
1. Ayam yg dh dipotong kecil, digaul bersama tepung goreng ayam/ tepung ubi kentang
2. Panaskan minyak & Goreng Ayam sehingga rangup
3. Angkat dan toskan
Cara masak Buttermilk:
1. Panaskan dapor
2. Masukkan 3/4 buttercup dan cairkan
3. Masukkan Garlic yg telah ditumbuk lumat atau dicincang halus, kemudian masukkan Daun Kari
4. Tumis sampai daun kari sedikit garing dan naik bau
5. Masukkan susu cair 3/4 cawan atau ikut sukati korang. If nk berkuah byk, masukkan satu tin. Kak Ya prefer byk kuahnye so nanti tak payah nak masak lauk lain hahaah
6. Masak susu hingga berbuih
7. Masukkan garam, gula dan serbuk blackpepper ( ni kome ikut citarasa sendiri, adjust2 ye)
8. Lps dh masak kome campak ayam dalam kuah buttermilk yg tengah panas tu. Takpon kome tuang je kuah dalam ayam tu.
9. Dah siap !
Senang je sebenornya nak masak Ayam Buttermilk ni. Nak tak nak je kome cuba especially bagi yg baru nak berjinak memasak.
Papepon, Goodluck !
xoxo
Kak Ya
Comments
Post a Comment